Bollenstreek

Top 5 Highlights Noordwijk

1. Ontdek Noordwijk Binnen 

Noordwijk - binnen

Noordwijk heeft een schat aan historie binnen haar grenzen. Ruim 100 rijksmonumenten tonen acht eeuwen Noordwijkse geschiedenis. Een enorme variatie van de robuuste kerktoren uit de dertiende eeuw tot de bollenschuren uit het begin van de twintigste eeuw.

Ervaar de Middeleeuwen
De geschiedenis start met de landing van Jeroen in de negende eeuw. Hij probeerde de bevolking te kerstenen, maar moest zijn geloof van de Noormannen afzweren. Hij weigerde dit en werd onthoofd. In 1429 werd Noordwijk tot bedevaartplaats verheven door de bisschop van Utrecht. Dit betekende een enorme bloeiperiode voor Noordwijk. De imposante Oude Jeroenskerk en R.K. Sint Jeroenskerk getuigen hiervan.

Noordwijk heeft de oudste en nog volledig functionerende schutterij van Nederland. De oprichtingsacte uit 1477 ligt in de kluis, maar inmiddels blijkt het Sint Jorisgilde nog zeker 100 jaar ouder te zijn. Reeds vele eeuwen spannen de broeders van het gilde iedere vrijdagavond hun bogen op de schuttersweide. Het doel is de Gaay met de eieren op de 26 meter hoge paal. Na de wedstrijd worden de voetbogen en pijlen weer opgeborgen in de historische wapenkamer, het doelengebouw.

Beleef de Gouden Eeuw
De Gouden Eeuw is in Noordwijk op vele plaatsen zichtbaar. In de zeventiende eeuw werd op tientallen plaatsen in het dorp touw geslagen voor de vloot van de VOC en plaatselijke vissersschepen. De laatste touwslagerij verdween uit de Douzastraat in de twintigste eeuw. De toegangspoort naar het bedrijf herinnert hier nog aan. 
Daarnaast bouwden rijke kooplieden en bestuurders hun woningen langs de Voorstraat.

De Gouden Eeuw liet nog meer sporen achter in de kerk. Zo hangt in de toren een kerkklok uit 1672 van de gebroeders Hemony uit Amsterdam. Zij goten in die tijd de beste en duurste klokken ter wereld. In vele beroemde kerken hangen hun klokken, zoals in de Westerkerk in Amsterdam.

2. Wellness

Noordwijk wellness

Al decennia lang bezoeken mensen Noordwijk om tot rust te komen. Vroeger als bedevaartsoord, tegenwoordig als wellness-bestemming. Zee, strand, sauna, spa en beauty: een ideale combinatie voor een relaxweekend. Talloze hotels en salons bieden de heerlijkste wellness-programma's. Nu nog kiezen...

De combinatie van relaxen op het strand en daarna verwend worden in een sauna, wellnesscenter of een luxe hotelspa maakt Noordwijk de ideale plek om volledig tot rust gekomen. Gun jezelf zo´n verwendagje of een 'bijtank' weekendje. Je gaat beslist weer helemaal fris & opgeladen naar huis.

3. Hiking & Biking

Noordwijk biking hiking

Vanwege het prachtige landschap met een uitgestrekt bosgebied, de ruige duinen en niet te vergeten de in het voorseizoen heerlijk geurende en kleurrijke bollenvelden is Noordwijk enorm geschikt als uitvalsbasis voor het maken van wandel- en fietstochten. Verschillende routes zijn in kaart gebracht en gratis verkrijgbaar in het Visitor Center Noordwijk.

Wandelen & Nordic Walking
Een uitgebreid padennet neemt de wandelaar mee door dennenbossen en het open duin met steeds verrassende doorkijkjes en uitzichten. Zo zijn er paden die over de hoogste toppen gaan met uitzicht over de Noordzee en de bollenvelden in het achterland. De oplettende wandelaar kan een vos, ree, damhert of eekhoorn spotten.

Fietsen & Mountainbiken
Er zijn veel fietspaden en -routes in de omgeving, waaronder paden door de duinen naar Zandvoort en Katwijk. Ook mountainbikers komen hier aan hun trekken. Door het dennenbos in de Noordduinen is een speciaal pad voor hen aangelegd.

Kunst in Duin
Een frisse wandeling met kunst langs het Kunst in Duinpad in het Hollands Duin van Staatsbosbeheer, waar diverse kunstwerken staan. Kunstwerken die uitnodigen tot kijken, nadenken en genieten. Startlocatie: parkeerplaats van de Duindamseslag. Lengte van de kunstroute: 4 kilometer.

4. Iedere zondag koopzondag!

Noordwijk - winkelen

Shoppen pal aan zee of in de historische kern. Combineer je dagje uit met een paar uurtjes shoppen in de veelzijdige Hoofdstraat, de winkelstraat van Noordwijk. Lekker winkel in en winkel uit lopen: Noordwijk is een uitstekend shopdorp. Je vindt er veel modewinkels op het gebied van schoenen, wonen en kleding.

Trek in een versgebakken visje, goed BBQ vlees en verse groenten? Neem dan eens een kijkje in de gezellige Kerkstraat in Noordwijk Binnen. Parkeren is hier heel gemakkelijk. En je bent hier midden in de historische kern van de badplaats. Zeker een bezoekje waard!

Open:
Maandag 13.00 – 18.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag 09.30 – 18.00 uur
Zaterdag 09.30 – 17.00 uur
Zondag 13.00 – 17.00 uur

Koopavonden:
Noordwijk aan Zee: iedere vrijdag tot 21.00 uur
Noordwijk Binnen: iedere donderdag tot 21.00 uur

Weekmarkt:
Noordwijk Binnen: iedere donderdag 11.00 – 17.00 uur