Bollenstreek

Top 5 Highlights Hillegom

 1. Historie

Hillegom - plein met pomp  

Ben je gek van historie, ga naar Hillegom. In dit bollendorp vind je nog veel sporen van de adellijke familie Six. Jan Six X is nog steeds heer van Hillegom. De familie kocht in 1722 de ambachtsheerlijkheid Hillegom voor 18.500 gulden. Het dorp floreerde want er werd een dorpspomp aangelegd, zandwegen werden geplaveid en een deel van de beek werd rechtgetrokken. Het duingebied werd afgezand zodat teeltgrond voor groente ontstond. Hillegom kreeg het recht om producten in Amsterdam af te zetten. Het woonhuis, de pomp, de beek maar ook grenspalen en gedenkstenen herinneren allemaal aan de familie Six. Niet alleen de historie van deze familie en hun nog steeds bestaande band met het dorp is interessant. Hillegom heeft ook een automuseum vol historische Fordjes, de oudste stamt uit 1903 en de jongste uit 1949. 

2. Actief

Hillegom - de vosse

Hillegom is een dorp vol actie. Jong en oud kan in dit dorp in beweging komen, of de zon nu wel of niet schijnt. In de zomermaanden is het openluchtzwembad De Vosse open. Behalve zwemmen kun je hier uitstekend een dag doorbrengen op de grote ligweide. In de wintermaanden is er een indoorskibaan open waar je kunt oefenen op een rollende sneeuwmat. Vooral met pubers is een bezoek aan de paintball/lasergamehal een gegarandeerde hit. De adrenaline stijgt als je bezig bent met het schieten en beschoten worden in een nagebouwd dorp. Vissers kunnen hun hart ophalen in De Zuilen, een enorm park met drie forellenvisvijvers. Wie liever de fiets pakt, treft rond Hillegom een keur van rustige landweggetjes aan waar je heerlijk langs de bollenvelden kunt rijden. In het voorjaar is er volop kleur maar zomerbloeiers als gladiolen zorgen dat er ook in de rest van het jaar iets te zien is. Wie graag wat bloemen mee naar huis neemt, kan terecht bij twee pluktuinen.

3. Stappen

Hillegom - struin door groen

Voor fervente wandelaars is Hillegom een uitstekende keus. Zo ligt er langs de Hillegomerbeek een prachtig, kronkelend wandelpad, met zicht op de bollenvelden. Een bijzonder ommetje is ook te maken over de Hillegomse heemtuin, pal tegen de Ringvaart aan. Daar vind je allerlei inheemse planten als lievevrouwbedstro, zeepkruid en sleutelbloem. Een plek om even helemaal alleen op de wereld te zijn. Dat geldt ook voor een wandeling door het zogeheten Lokhorstduin, een bos dat laat zien hoe de Bollenstreek er voor de afzanding heeft uitgezien. Hillegom heeft ook het eerste stukje van een uitgebreid wandelpadennetwerk dat in 2014 wordt aangelegd. Vanaf de Leidsevaart mag je over het zandpad langs de bollenvelden naar de Zilkerbinnenweg struinen. Stap nog een kilometer door en je kunt verdwalen in het uitgebreide natuurgebied: de Amsterdamse Waterleidingduinen.

4. Feest

Hillegom - wedden paard 

Hillegommers houden van gezelligheid. In veel horecagelegenheden worden activiteiten georganiseerd maar daarnaast zijn er de jaarlijkse dorpsfeesten voor jong en oud. In het voorjaar zijn er veel evenementen rond het Bloemencorso van de Bollenstreek, in juni is er het Smartlappenfestival, in augustus een jaarmarkt en in september worden de Najaarsfeesten gehouden, georganiseerd door de Harddraverijvereniging Hillegom. Kermis, oud-Hollandse spelletjes maar vooral een harddraverij zijn evenementen waarvoor de Hillegommers in groten getale de deur uitkomen. In november wordt een poëziefestival gehouden, een evenement waar Hillegom inmiddels drie gedichtenbundels aan heeft overgehouden.

 5. Smaak

Hillegom - bier klein duimpje 

Wie houdt van authentieke smaken, moet naar Hillegom. Daar vind je nog bedrijven die voor een schappelijke prijs bijzondere streekproducten maken én verkopen. Denk eens aan het vlees van de blaarkoppen dat op de Elsbroekerwei aan de Leidsestraat wordt verkocht. De dieren brengen een belangrijk deel van hun leven door in de weilanden achter de boerderij met winkel. De schuin aan de overkant van de weg gelegen Bierbrouwerij Klein Duimpje produceert ambachtelijk bier met niet alledaagse namen als Slobberbok en Hillegomse Hangkous. In het proeflokaal kun je kijken hoe het wordt gemaakt én proberen hoe het smaakt. In de het dorpscentrum maken ze bij Chocolaterie Pierre met bier van deze brouwerij eigen bonbons. Ook de Hillegomse horeca weet hoe ze hun gasten moeten verwennen. Voor elke smaak en voor elke portemonnee is wel een passend restaurant te vinden.